Još je ostalo 20 dana do 9. ProminaTraila na planini s tisuću lica

Prijave za Promina Trail odavno su otvorene. Još dvadeset dana je ostalo za pripremu i trening do starta utrke sa centralnog trga Poljana u pitoresknom gradiću Drnišu. Start je zakazan 18.03.2023. u 08:00 sati za dvije najduže staze, u 10:00 sati za srednju stazu te 10:30 za najkraću – „Panorama đir“.

Staze za sve profile sudionika

Planinarsko društvo Promina i njihova Sportska sekcija planinskog trčanja pripremili su za deveto izdanje utrke četiri staze koje pokrivaju afinitete trkača profesionalnog ranga, prosječnog trkača te šetača koji taj dan žele provesti uživajući u blagodatima prirode koju pruža planina Promina.

Nikola Perlić ,voditelj Sportske sekcije u društvu uveo nas je u staze i ono što nas očekuje na utrci: „Staza Veliki točak od 56 kilometara sa velikih 3120 metara akumulirane visine namijenjena je za one najtvrđe i najspremnije avanturiste željne probijanja vlastitih granica i trčanja „ultra“ distanci. Staza Mali točak sa 39 kilometara i 2120 metara akumulirane visine biti će od mjere svima koji još nisu spremni za „ultra“ trčanje ali opet su fizički spremni za tešku stazu, duži boravak na stazi i spektakularne vidike sa ove stare planine. Staza Špilja Liluša sa svojih 23 kilometra i 1100 metara akumulirane visine je izvrstan uvod u trail trčanje i dužina koja neće ostaviti ravnodušnim bilo koga tko ju pretrči u cijelosti.

Panorama đir je najkraća staza od nešto manje od 11 kilometara namijenjena svima koji žele provesti vrijeme u prirodi ili osjetiti kako izgleda staza za trail. Nezaboravno iskustvo nadopuniti će prekrasan krajolik kojim staza ide.  Ova staza je pravi biser koji u kratkoj distanci šetača/trkača provede kroz najzanimljivije obronke Promine. Nije teška i ne penje se u unutrašnjost planine. Staza ide preko obronaka impresivnih kamenih „Greda“ koje su vidljive sa velike udaljenosti, starog rudarskog puta kojim se transportirala ruda sa Promine do panoramskog pogleda na Petrovo polje, Drniš i Trtar u daljini.

Nacionalno prvenstvo u Drnišu

Deveto izdanje popularne drniške utrke donijelo je sa devetim izdanjem i neke novitete. Dvije staze Mali Točak (39km) i Špilja Liluša (23km) od 2023. godine dio su jedinstvene i nove Hrvatske trail lige u kojoj se ProminaTrail održava kao drugo kolo lige.

Staza Mali Točak od 39 kilometara sa 2120 metara prihvaćena prihvaćena je na natječaju Hrvatskog atletskog saveza i na njoj će se održati Prvenstvo Hrvatske u kratkom trailu.

Treća instanca trail trčanja po jakosti i značaju ,regionalna Dalmatinska trail liga, također ide dalje, a ProminaTrail kao treće kolo iza Marjan traila i Imbertrek trail maratona.

„Odlučili smo sudjelovati i podržati projekt Hrvatskog atletskog saveza da se oformi Hrvatska trail liga i pojedinačno i ekipno Prvenstvo Hrvatske u kratkom trailu. Biti će nam zadovoljstvo ugostiti najbolje trail trkače Hrvatske te im otkriti i ponuditi dio staza kojima Promina obiluje. Nakon dugo vremena opet smo u organizaciji nacionalnog prvenstva u našem malom gradiću. U domaćinstvo smo ušli u suradnji sa Atletskim klubom Alojzije Stepinac iz Zadra. Na stazama Promine će se odabirati i budući predstavnici Hrvatske odnosno reprezentativci Hrvatske u trailu na kratke staze“- izjavio je Božo Strunje, predstavnik drniške utrke.

Pravovremenom prijavom i uplatom startnine do 28.02.2023. osiguravate sebi puni startni paket s majicom utrke te finišerskom medaljom koja će biti prekrasan suvenir i sjećanje na utrku.