Povijest DTL-e i PTK-a – 2015. godina

Proljetni treking kup 2015. 

Treking, trail i trčanje su brzorastući sportovi. Kao što je npr 90-ih bila košarka (svi su igrali basket). Tako da je bilo za očekivati sve veći broj utrka, na utrkama sve veći broj natjecatelja, a natjecanje poput Proljetnog Treking Kupa da će imati nove utrke. Te godine smo se proširili za jednu utrku na planini Promini, ProminaTrek.

12. veljače 2015. u Domu mladih u Splitu je organizirana edukativna tribina o trail i treking trčanju u organizaciji TTK Strka. Na tribini je objavljen kalendar događanja i predstavljene su pojedinačne utrke.

Kalendar događanja PTK je bio:

21.2. ProminaTrek

21.3. Imber Trek

11.4. Jesenice Treking

9.5. Mosor Grebening

Na Promini su se održavale planinske utrke u organizaciji PD Promina od 2013. ProminaTrek se pridružio PTK na poziv PD Imber. Te 2015. utrka se održala u dvije dužinske kategorije, Veliki i Mali Točak, nazvane prema pitkim izvorima na Promini. Utrke su startale na Poljani u Drnišu, a cilj im je bio kod planinarskog doma na Promini. Sličan format ProminaTrek ima i danas, samo imaju jednu kategoriju više. Te godine pobjedili su, Veliki Točak: Biljana Taslak i Vladimir Kekez, Mali točak: Anita Brakus i Ivan Barišić.

ImberTrek 2015. je trebao dati odgovor na najzagonetnije pitanje u Omišu tada, Tko je brži Golub ili Crv? Nekoliko sekundi prije starta utrke gradonačelnik Omiša je prišao obojici, zagrlio ih i pobjedniku ponudio sponzorstvo za nastup na međunarodnoj utrci. Golub i Crv su pokazali da ih nikakva nagrada ne može natjerati da odmjere snage, te su zajedno utrčali u cilj. Tko je brži Golub ili Crv i dan danas je veliki misterij, ali nije tajna da su veliki i nerazdvojni prijatelji. Rezultati 2015, Planina: Jelena Tomić, Ante Pešić i Duje Lekšić, Jogging: Ivana Vrvilo i Nikola Vulić.

Organizatori Jesenice trekinga su 2015. odlučili napraviti treking poslasticu u kojoj su od kondicije bili puno važniji strategija i orijentacija. Na Natjecateljskoj stazi je bilo ukupno 14 kontrolnih točaka porazbacanih preko cijele Poljičke planine i Srednjih Poljica. Obzirom na zahtjevan teren do izražaja je došla i tehnika. U natjecateljskaoj kategoriji do samog cilja nije se znalo tko je u vodstvu, niti iz kojeg smjeta će stići pobjednik. Na utrci je nastupilo oko 400 natjecatelja. Najbrži: Natjecateljska: Nikolina Đivanović, Ivan Želalić i Ivan Tafra, Rekreativna: Suzana Marović i Marko Herman.

The North Face 9. Mosor Grebening 2015. uveo je današnji prepoznatljivi vizualni identitet. Kategorije su simbolično nazvane Pule, Tovar i Sivonja. Na taj način je najdugovječnija utrka na ovim prostorima i jedna od najdugoviječnijih utrka u Hrvatskoj dobila format kakav danas poznajemo. Te 2015. Najbrži su bili, Sivonja: Jelena Tomić i Ante Pešić, Tovar: Ivona Žitković i Ante Stipanović, Pule: Paola Janković i Ante Bubić. Svi koji su završili najdužu kategoriju Sivonja koja je startala sa Klisa dobili su diplomu ‘Mosorski Sivonja’ jer su u jednom danu prešli cijeli Mosor po dužini.

Ukupni pobjednici prvog Proljetnog treking kupa 2015. proglašeni su na ceremoniji dodjele u Gatima.

Poredak u ženskoj konkurenciji:

  1. Jelena Tomić
  2. Nikolina Đivanović
  3. Vedrana Jerić Miloš

Poredak u muškoj konkurenciji:

  1. Nenad Keč
  2. Vibor Kos
  3. Marko Herman

2015. je osnovana Udruga Dalmacija Trails sa ciljem organizacije utrke Dalmacija Ultra Trail. Članove udruge su činili članovi i udruge okupljeni u Proljetnom treking kupu (TTK Strka, PD Imber, PEU Gata i Udruga Jesenice). Za predsjednika udruge izabran je Dragomir Bili Čović.

<< 2014. godina  2016. godina >>