Nikola Perlić – ProminaTrek vas zove!

ProminaTrek je za 5 dana, online prijave su i dalje otvorene na stotinka.hr , a mi smo uspjeli uhvatiti Nikolu Perlića, jednog od glavnih u organizaciji ProminaTreka da nam brzinski odgovori na desetak pitanja!

DTL: Nakon Roka Pribičevića kao jednog od glavnih organizatora ImberTreka, na redu za intertvju je i Nikola Perlić – glavni u organizaciji PromineTrek. Može li par informacija malo o sebi?
Nikola: Pozdrav iz Drniša! Kao prvo, ja sam aktivist koji voli svoj kraj i koji je aktivno uključen u razne manifestacije koje se organiziraju u Drnišu i Šibeniku. Odgojitelj sam po struci , kreativac i dinamo u svemu što radim te predsjednik udruge Drniški krnjeval.  Kao trail trkač počeo sam otkrivati razne utrke po Hrvatskoj te prva koju sam trčao je Imbertrek. Na stazi nisam opterećen vremenom već imam uvijek cilj završiti makar bio ozlijeđen ili ranjen.  😀  😀
DTL:  ImberTrek je odlično otovorio sezonu sa oko 550 trkača! Što očekujete na Promini ove godine jer već vidmo da ima preko 200 plaćenih startnina te preko 400 prijavljenih? 

Nikola:  Prijatelji iz Omiša imaju dosta iskustva u organizaciji te je po meni bio očekivan broj natjecatelja ovu godinu na Imbertreku. Blizina mora i pristupačnost im idu u prilog. U Drnišu ne očekujem više od 350 trkača niti nam je to primaran podatak.

Na “crvenoj stazi” Veliki točak 30km neće biti toliko trkača jer ih je većina u režimu treninga za “Istru” te kalkuliraju sa utrkama, a i ne očekujem da će trkači iz susjednih zemalja doći dva puta u mjesec dana u Hrvatsku. Naravno mislim i da su se isprepadali   😀  😀
“Plava staza” Mali točak 20km je poprilično popunjena , a najviše zahvaljujući što je ritmično posložena i kao cjelina je izvrsna trail staza.
Najveći dobitak ovogodišnjeg ProminaTreka je “žuta staza” Špilja Liluša 10km na koju se ovu godinu prijavilo preko 250 natjecatelja od kojih su najviše zastupljeni Šibenčani i Drnišani. Što će reći da smo digli Šibensku županiju na noge.  Biti će to prava planinska poslastica.  😉
DTL: Tko osim Vas i volontera još najviše pomogne u organizaciji ProminetTreka?
Nikola: Velika zahvala ide svim volonterima i ljudima koji nas podržavaju od početaka. Činjenica koja nam baci osmijeh na lice je da takvih ljudi ima svaku godinu sve više. Hvala Vam svima!  😎
DTL: Može li par rečenica o počecima PromineTrek? 
Nikola: Sami počeci trčanja na Promini vezani su uz inicijativu društva i par lokalnih trkača da obilježe trail utrkom 75.godišnjicu društva. Od tada smo organizirali dva Prvenstva Hrvatske u planinskom trčanju , Kup utakmice planinskog trčanja te naravno Prominatrek. Od primanja utrke u Proljetni treking kup sve ostalo je povijest. A za napomenuti je i da rado volontiramo po utrkama kao društvo.
DTL: ProminaTrek nudi tri kategorije: 10, 20 i 30km.. Za svakoga po nešto? Šta oh sve očekuje? 
Nikola: Osim pojedinosti i detalja koji su dostupni na našim web stranicama (LINK) mogu reci da natjecatelje očekuju nestrpljivi i veseli volonteri, čiste ,sigurne i označene staze, topli zalogaj u domu, Ožujsko točeno pivo i zabava uz DJ-a nakon dodjele nagrada najuspješnijima.  😉
DTL: Ovo je već 4. izdanje PromineTreka, što potvrđuje da interes za trail&trek u Dalmaciji ne jenjava i da se prepoznala draž ovog sporta/rekreacije?
Nikola: Trail i slične discipline su u velikoj ekspanziji u cijelom svijetu pa tako i kod nas. Vjerojatno opet stvar koja je za očekivati u današnje ekonomsko poskupljivanje. Sve je poskupjelo no ispostavlja se da par trail ili običnih  tenisica i jednostavnost trčanja kao discipline danas zapravo čini razliku i stil zdravog života. Zato sve više i postoji utrka u Hrvatskoj.
DTL: Iz Proljetnog Treking Kupa od 3 utrke, do Dalmatinske Trail Lige na 10 utrka tokom cijele godine? Ljudima se očito sviđa da tokom cijele godine imaju di otić, biti na utrci, vidit lijepe lokacije?
Nikola: Dalmatinska trail liga je brand koji na lijepo upakiran način promovira kulturnu i prirodnu baštinu te mikrolokalitete za koje znaju samo oni koji borave dosta vremena u prirodi. Uz to dobiješ majicu, topli zalogaj ,napitak te se uz zabavu i druženje napuniš energijom za radni tjedan koji slijedi…..pa kome se to nebi svidjelo?   😉
DTL: Kako nas mediji i lokalne zajednice prate te misliš li da li još ima mjesta za napredak?
Nikola: Mislim da je jedan otvoren pravac ispred nas svih u vidu suradnje sa lokalnom sredinom. Dakle mjesta ima dosta za napredak. U nekim segmentima više a u nekima manje. U svakom slučaju vide se pomaci u organizaciji kako naše utrke tako i utrka mojih kolega.
DTL: Pitali smo i Roka pa ćemo i Vas: Po cijeloj Hrvatskoj ove godine ima trail&trek liga! Treking liga, Istarski Trek kup, Coastal&Mountatin Trail Liga, Zimska otočna trail liga.. Mislite li da se DTL po kvaliteti organizacije, stazama i broju natjecatelja može ravnopravano nositi s ostalima?
Nikola: Pitanje je dai se neke od nabrojenih liga mogu nositi ili uopće uspoređivati sa DTL-om?  Možda je ipak bolje ne uspoređivati već pustiti “umjetničku i kreativnu” slobodu u organizaciji utrka i liga onima koji ih i organiziraju. Na taj način i trail nece nikada kao sport izgubiti “draž”.
DTL: Da li je istina da ste najbrži vrtićki odgojitelj u trailu, i najbolji trail trkač od vrtićkih odgojitelja?  😛
Nikola:  😀  Da to je istina sve šta ste nabrojali. Ha ha . Istina je da nema niti jedan odgojitelj osim mene , a da je sposoban preći 100km ili nakon radnog dana otići kući trčeći do susjednog grada. No te navike prenio sam i na svoju djecu u vrtiću te imamo već tradicionalno planinarenje na Prominu kao dio našega zdravstvenog programa i kurikuluma.
DTL: Poruka za kraj?
Nikola: Dođite na Prominu! Neće Vam biti nimalo žao!  😉