Hrvoje Kedžo – Ljetna avantura na Lastovu!

Lani smo uspijeli napraviti intervju sa svim direktorima utrka u DTL kalendaru, osim sa Hrvojem Kedžom – direktorom utrke “Lastovo Trail”. Ove godine odlučili smo ispraviti taj propust i uhvatiti Hrvoja da nam na vrijeme odgovori na desetak pitanja. Hrvoje je pionir traila u Dalmaciji, “desna ruka” TTK Strke i u samom vrhu organizacije Dalmacija Ultra Traila koja je pod organizacijom udruge Dalmacija Trails koja ujedno ima i dvije utrke u DTL kalendaru: “Tisno Trail” i “Lastovo Trail”.
Pozdrav Hrvoje! Čestike ne završenoj 50km utrci u Cortini! Kako je prošlo i kakve su trail staze van Hrvatske?  🙂 
Pozdrav i hvala. Cortina trail je jedna od četiri utrke Lavaredo Ultra Trail manifestacije koja se svojon atraktivnon prirodon i organizacijon može svrstat u svjetski trail vrh. Definitivno utrka na kojoj san najviše puta vadia mobitel da pokušan uvatit sve te nemoguće kadrove. Dolomiti su “must see” pogotovo kad se uzme u obzir da su tako blizu- samo par sati udaljeniji od Lastova  😀
Bliži se i treće izdanje Lastova Traila. Pripreme teku OK?
Lastovo trail je od starta zamišljen kao opušteni ljetni trail kojem je naglasak na druženju prije i poslin utrke. Udaljenost je njegova najveca mana, ali i vrlina! Toliko bogate kulture, povijesti, lipih staza, vrhova i čistog mora, sa toliko malo turista u srid turističke sezone, da se morate oduševit Lastovon.  Još kad uzmete u obzir da svaki natjecatelj ima osiguran besplatni kamp, 50% popusta na trajektnu kartu, kremu za sunčanje, pamučnu majicu, obrok i 0.5l hladnog pića na cilju, te jedinstvenu finišersku medalju sve što morate napravit je prijavit se na ovom LINKU!  Ne zaboravite da prijave vrijede ako ste startninu uplatili do ponoći u nedjelju 06.07.2019.
Kako je sam otok poseban tako se i kroz utrku od početka trudimo gurat svoj đir. Prve godine smo krenili sa bocama u svrhu smanjivanja jednokratnog korištenja ambalaže. Za drugo izdanje smo odabrali ručnika za plažu jer nam je ciljna ravnina metar od mora  🙂
Tokom trećeg izdanja fokus ćemo bacit na lokalnu i organski uzgojenu hranu koja će po prvi put biti dostupna na svim okrepama i od koje će bit spremljen topli obrok na cilju. Ideja je osim simboličnog poticanja lastovske poljoprivrede, podignit svijest o važnosti kvalitetne prehrane i utjecaju proizvodnje hrane na okoliš. Od ove godine smo Lastovo Bio Trail  😎
Iako je utrka pod organizacijom udruge Dalmacija Trailsa, ti si direktor ove utrke, no imaš dovoljno pomoći i podrške od drugih?
Svatko od organizatora unutar DTL-a zna da je bez par ključnih ljudi, koji te prate cilu godinu, nemoguće sve stić, tako da bi se ovim puten zahvalia Dragomiru Čoviću, Dušanu Ivaniševiću i Nikoli Mužiću (dizajneru Lastovo traila i DUT-a) na njihovom vremenu i strpljenju  😉

Kako je ovu utrku prihvatila lokalana zajednica otoka Lastova i kakva je njihova podrška za ovakav tip događanja?
Lokalna zajednica nije navikla na ovakav tip turističke ponude ali evo nakon dva uspješna izdanja sve je više lokalaca koji pomažu ili sudjeluju u utrci i to nas najviše veseli. Najviše bi izdvojia Jelenu Šutić koja nas oduševljava svojin fotografijama Lastova i Ronalda Đivoja koji je glavni vatrogasac kad su logistički problemi u pitanju. Moran napomenut i da bi održavanje utrke bez Parka prirode Lastovsko otočje bilo gotovo nemoguće. Financijska i logistička podrška sa njihove strane nam uvelike olakšava organizaciju! Posebno bi istaka Maju Rešić koja je glavni moderator ove suradnje.

Naš mali doprinos lokalnoj zajednici pokazujemo donacijon 25% startnina u svrhu skupljanja lektira za osnonvu školu “Braća Glumac”. Prošle godine smo donirali 38 lektira ali sudeći prema prijavama ove godine bi mogli preć brojku 90 od ukupno 170 koliko je potrebno da se školska knjižnica popuni.

Imena svih prošlogodišnjih donatora!

Imena svih prošlogodišnjih donatora!

Što natjecatelji mogu očekivati od staza? Nisu se mijenjale od lani?
Još ove godine se držimo iste staze, dok se dogodine okrećemo novom konceptu unutar DTL-a okvira.
Staza Lastovo traila 2020 biti će u potpunosti označena trakicama koje će vodit do desetak lastovskih vrhova na kojima vas čekaju kontrolne točke. Onaj koji brže skupi više kontrolnih točaka unutar vremenskog limita pobjeđuje. Ukoliko promašite vremenski limit, smanjujemo vam broj osvojenih vrhova za 1 na svakih 10min izvan limita.
Ideja je vratit neizvjesnost na pobjednički podij. Koncept u kojem poanta nije koliko si brzo istrča, nego koliko si kilometara/točaka skupia unutar 1:30h Mali Fumar ili 3h Veji Fumar, tj. koliko si dobro procijenia svoju formu  😉
Staza Lastova Traila 2019

Staza Lastova Traila 2019

Cilj, kampiranje i after race party?
Jako smo ponosni na prostorni odnos između te tri riječi i mora. One su razlog zbog kojeg se svake godine veselimo organizaciji.
Prostorna simulacija kako bi trebalo izgledat + suncobrani koji će radit hlad u kampu.

Prostorna simulacija kako bi trebalo izgledat + suncobrani koji će radit hlad u kampu.

Ove godine su brojke posjećenosti na utrkama poprilično veće od lani. Primjećuje se rast ovog sporta u Dalmaciji, no ima li mjesta za napredak? Imaš li ti kakve ideje za neku novinu šta bi privukle nove trkače s obozirom da sad tokom cijele godine ima utrka svaki vikend?
Vidi pitanje 2, 5. i 6.  😎
Mislite da je DTL “sazrio” za generalnog sponzora lige uz Ožujsko i Hidra ISO koji su s nama već od lani?
Mi smo otvoreni za svaki oblik suradnje i ovim putam ih pozivamo da nas kontaktiraju . Na nama organizatorima je da se dodatno potrudimo da DTL postane i sponzorima zanimljiv brend.
 
Ovo je već šesto izdanje PTK/DTL, šta očekujete za 10. izdanje? Neke nove utrke u kalendaru? Veći broj utrka?
Nebi tia pogađat brojku ali do desetog izdanja će se sigurno iskristalizirat koje su utrke od prvog dana 120% u organizaciji, a koje se odrađuju 20 dana pred start. Ključ uspješnog projekta je dobra kemija organizatora i lokalnog stanovništva (volontera i trkača). Turisti i trkači iz drugih regija su samo potvrda da radite dobar posao. Osobno se radujem svakoj utrci koja je izvukla maksimum u pogledu izazovne staze, kao i svih detalja oko pripreme utrke.
Pobjednici Lastova Traila 2018

Pobjednici Lastova Traila 2018

 

Tvoji favoriti na utrkama?
Moji favoriti i pravi pobjednici su svi koji budni dočekaju prvi autobus za trajekt – za njih imamo posebnu nagradu  :mrgreen:

Poruka za kraj?
Lastovo trail počima u trenutku kad stupite nogom na trajekt  😎
Hvala našem Hrvoju, a svi oni koji su se dvoumili da li doći na Lastovo ili ne, mislim da nakon ovog intervjua znate odgovor!  😎  Vidimo se na Lastovu sljedećeg vikenda!