Damir Ivanišević – Vrijeme je za treking!

Još nas 6 dana dijeli do 3. kola Dalmatinske Trail Lige – Jesenice Treking gdje Vas čeka prava treking poslastica, a više informacija o utrci možete saznati na ovom LINKU, a još se stignete prijaviti OVDJE! 

Dok nestrpljivo brojite dane do starta utrke, uhvatili smo Damira Ivaniševića – glavnog organizatora Jesenice Trekinga te i njega “izrešetali” pitanjima kao i Roka i Nikolu! Odvojite desetak minuta vremena i pročitajte ovo zanimljivo štivo o Jesenice Trekingu, počecima Proljetnog Treking Kupa, sadašnjost i budućnost DTL-e i još dosta toga! 😉

Damir Ivanišević – Dolomiti

DTL: Pozdrav Damire! Nakon Roka i Nikole i ti si sad došao na “raport” 🙂  Malo o sebi? Posal? Obitelj? Sport?

Damir: Nakon faksa u Zagrebu već 10 godina radim kao prodajni predstavnik u farmaceutskoj industriji. Iako su Jesenice moj rodni kraj, sa obitelji živim u Zadru. Supruga Božica i ja imamo malenu curicu Ninu od godinu dana.
Iako se nisam bavio sportom u djetinjstvu, zadnjih 10 godina nastupam na treking utrkama, ljeti nastupam na utrkama daljinskog plivanja i stalno razmišljkam o nekim novim izazovima.
Godinama sam svaki vikend provodio u planini, često i višednevne naporne ture, vrhovi, zimski usponi … Pod silom obaveza sam posustao, ali još živim u nadi da ću se vratiti u stari ritam …

DTL:  Kao jedan od začetnika Proljetnog Treking Kupa iz kojeg je 2017. nastala Dalmatinska Trail Liga, sigurno imaš dosta toga za reći. Pa ajmo od početka. Tko je došao na ideju stvaranja PTK-a? I tko je sve sudjelovao u začecima iste?

Damir: Prva sezona PTKa je bila 2014. Zajedno sa Bilim koji je tada vodio organizaciju Grebeninga te Leom i Rokom iz PD Imbera koji su udarali temelje Imbertreka dogovorili smo zajedničke aktivnosti u smislu popularizacije ovog sporta i međusobnom pomaganju u marketingu i organizaciji. Natjecateljima smo pružili koncept ‘lige’ kakav je već bio razvijen na kontinentu. U nazivu smo izabrali treking kup da bi izbjegli komentare kako kopiramo Šimunovu ‘Treking ligu’. Htjeli smo promovirati trail i treking trčanje prema široj populaciji i mislim da smo u tome uspjeli.

DTL:  Ovogodišnje Jesenice Treking slave već osmi rođendan! Da li je po Vama sve to brzo proletilo i kako sad gledate na ovu vašu utrku? Sprema li se fešta za jubilarni 10-ti?

Damir: Da, sve je proletilo poput munje, kao i sve druge stvari u životu. Na Jesenice Treking smo ponosni jer smo uspjeli ponovo proširiti glas o nekad jednom od najvećih sela u Dalmaciji. Krajem 19. stoljeća župa Jesenice je brojila oko 2000 duša. Seoska blagajna u kojoj se održava treking, prva je poljoprivredna zadruga u Dalmaciji. Naše višnje, vino i suhe smokve su jesenički brodari tada prevozili u Trst gdje su imali ‘oštarije’ i ‘magazine’. Dalje je roba željeznicom završavala na europskim dvorovima. Pogled sa sv Maksima otkriva nam kako je lokalno stanovništvo migriralo s vremenom. U toj migraciji u samo 100 godina promjenili su način egzistencije više puta. Stari suhozidi i napuštene štale oko napuštenih sela svjedoče nam o poljoprivredi i primarnoj djelatnosti. Zapušteni plato nekadašnje tvornice u Dugom Ratu svjedoći nam o zlatnom dobu industrije i sekundarne djelatnosti. Dok nam novoizgrađene kuće s apartmanima uz more i luka sa velikom flotom najmodernijih mini kruzera govori o današnjem dobu, tj. o uslužnoj tercijarnoj i kvartarnoj djelatnosti. Svjesni smo da nam jubilarni 10. treking nemilosrdno galopira u susret. Ali, staloženi smo i fokusirani na ono što nas čeka idući vikend. Bez obzira na iskustvo doza stresa pred svaku utrku je neizbježna.

Start prvih Jesenice Trekinga 2011.

DTL:  Jesenice imaju posebnu draž utrke prvenstveno zbog treking koncepta. Da li je uvijek bio takav koncept i da li ćete nastavit da bude?

Damir: Koncept ovisi od godine do godine. Nekad zadamo da se kontrolne točke trebaju kupiti određenim redosljedom, a nekad su toliko razbacane da ni sami ne znamo odkud bi počeli. Sigurnost natjecatelja nam je vrlo važna, ali ih na neki način pokušavamo natjerati da pogledaju i pročitaju kartu, malo razmisle gdje su i kuda trebaju dalje ..

DTL:  Mala utrka na 9km neće bit treking, već trail koncept, dok će srednja (22km) i velika (33km) biti. Možete li bar ukratko opisati utrke i reći natjecateljima što ih očekuje na stazama?

Damir: Mala utrka je poslastica za izletnike i obitelji sa djecom. U susjednoj nam Podstrani će biti organizirana okrepna točka u staroj čitovnici. Ispred se nalaze klupe i savršena pozicija za naslovne facebook fotografije. Velika i Srednja utrka uvijek donose određena iznenađenja. Ove godine smo odlučili da će ove discipline startati sa alternativne tajne lokacije koju ćemo objaviti pred samu utrku.

DTL:  A šta ih očekuje “van staze” i na fešti? 🙂

Damir: Od prvih dana do danas okolnosti su se poprilično promjenile. Nekad smo bili fokusirani na tulum poslije utrke jer smo svi u organizaciji bili ‘single’ pa smo nakon utrke organizirali DJ zabavu, bend, alkoholna pića i rock’n’roll stiskavce. Danas kad je sve više utrka i nametnuti su nam visoki organizacijski standardi. Tako da smo sada više fokusirani na sportski dio. I sama Dalmatinska Tail Liga nam prema svom renomeu to nalaže. U međuvremenu smo se više manje svi oženili i dobili djecu pa ćemo nakon utrke nakon proglašenja uz chill out glazbu ispratiti zalaz sunca uz pokoje piće. Uglavnom, odustali smo od organizacije ‘urnebesnih’ partija, ali ne odustajemo od toga da naš treking natjecateljima ponudi neprocijenjiv doživljaj.

DTL:  Uz tebe i volontere, tko Vam još najviše pomaže u organizaciji utrke? Smišljanju lokacija kontrolnih točaka, izrada karti  i slično?

Damir: Uz veliki broj zaslužnih volontera nezahvalno je isticati pojedince. Ipak neki su tu svaku godinu od prvog dana pa ih moram spomenuti. Domagoj je naš vrhunski manager koji sa lakoćom organizira tim zadužen za prehranu i logistiku. Pamtim anegdotu sa prvog trekinga. Rekli smo Domi da će oko 8 sati doći oko 150 trkača koji će trčati po planini. Zvučalo mu je nevjerovatno, ali ajde .. Već je u 7 spremio veliki lonac sa čajem ispred blagajne. Kako se dugo nije nitko pojavljivao Domo je zaključio kako se radi o nekakvoj zafrkanciji. Oko 8 sati, odlučio je pokupiti stvari i otići ‘za poslom’. Ali baš tad počeli su pristizati ostali organizatori, HGSS, natjecatelji i svita. Dane se godinama trudio ostati tajnovit, u sjeni. Ipak, s vremenom se saznalo da je on glavni i odgovorni za osmišljavanje staza dužih natjecateljskih kategorija. Duško nam je doprinjeo uključivanjem velikog broja novih volontera koji su danas nositelji organizacije. Tu su još Časlav koji redovno daje veliki doprinos, Lugar koji svake godine ima specijalne zadatke i specijalna riješenja, predsjednik Jurica, Marija i Joško iz agencije Cyntus, Čeko autor čuvenog Čekinog gulaša, Karla sa svojim grafičkim riješenjima, Terza koji drži pod kontrolom situaciju oko šanka …. Stipe, Marinko, Perica, Jadranka, Mia, Dina, Pile, Tome, Tinka, Sveto … i još mnogi drugi …. HVALA IM SVIMA OD SRCA !!!

Kuhinjska sekcija Jesenica Trekinga

DTL:  Otvaranje DTL ove sezone je i više nego uspješno! Skoro 1000 trkača na prve dvije utrke. S obzirom na tradiciju Jesenica i tu bi trebao biti odličan odaziv?

Damir: Slažem se. Prvih godina smo se stvarno trudili oko samog odaziva. Velik broj sudionika smo dovukli na Jesenice Treking jednog po jednog, doslovno komunikacijom jedan na jedan. Moram priznat da nas je takav pristup malo umorio. Ipak, obzirom da smo stvorili dobar đir i dobru vibru u lokalnoj sredini i među treking populacijom nadamo se izvrsnom odazivu i ove godine.

DTL: Od nekoliko trail&trek utrka prije nekoliko godina, do utrke svake vikend tokom cijele godine! Možemo onda reći da je ova vrsta outdoor sporta zaživjela u nas? Koliko su naše utrke u tom pridonijele?

Damir: Uvijek se sjetim početaka i 2008. kad sam prvi put nastupio na Škrapingu. Mislio sam da sam jedini natjecatelj iz Splita i okolice (iako to nisam bio). Po povratku imao sam dojam da sam se vratio sa avanture života. Tražili smo skrivene točke po otoku, pucali iz luka i strijele, sastavljali poruke na glagoljici, pošteno zatulumarili. Već iduću godinu nas je bilo više različitih ekipa kojima sam osobno prenio ‘dobar glas’ o nekom novom konceptu sporta i zabave. 2011. Kad smo počeli sa organizacijom Jesenice Trekinga veliki broj ljudi me pitao ‘Što je to treking?’. Već iduću godinu pitanje je glasilo ‘Kad je ove godine treking?’ i tu smo već vidjeli napredak. 2017. smo u Dalmatinskoj Trail Ligi imali kumulativno oko 2000 nastupa što je direktan doprinos naših, ali i velikog broja ostalih utrka koje se organiziraju u Dalmaciji. Svakako, možemo konstatirat da je ova vrsta outdoor sporta zaživjela kod nas i da smo za utrke zainteresirali širok krug različitih ljudi.

DTL:  Budućnost DTL-e? Može li se više, bolje, jače? Može li se očekivati neki zvučni sponzor lige i bolje medijsko praćenje?

Damir: Može. Može i mora. Teoretski to smo već trebali napraviti. Ali, praktično, svi sve aktivnosti oko utrka obavljamo isključivo na volonterskoj osnovi – paralelno svi imamo svoje poslove, obitelji, obaveze, kredite …. Organizacija utrka na današnjem nivou zahtjeva veliki fokus, energiju i vrijeme .. Tako da za nešto više, bolje i jače trebamo sačekati da na krilima sve brojnije i sve veselije publike dođe i poneki ‘veliki’ sponzor. Nije me nimalo strah za bolju budućnost jer se konkretni kvalitativni iskoraci vide iz godine u godinu. A ‘veliki’ sponzor će doći, prije ili kasnije.

Zagorje Treking 2011.

DTL:  Kako dosad imate podršku lokalne zajednice i medija? Ima li mjesta za napredak? Ima li mjesta za napredak u unaprijeđenju kvaliteta utrka?

Damir: Podrška od strane medija i lokalne zajednice je neupitna. Još nam se nije desilo da smo negdje naišli na zatvorena vrata. Uglavnom sve ovisi o individualnom angažmanu aktera organizacije. Što je angažman veći, veća je i podrška. Mjesta za napredak uvijek ima. Ali mi se čini da imamo dobar smjer i da će s vremenom sve ovo oko trail i treking trčanja iz godine u godinu biti na jednoj višoj razini.

DTL:  Prognoza pobjednika? 🙂

Damir: Moglo bi biti iznenađenja. Dosta ‘favorita’ nastupa na 100 milja Istre pa je pitanje u kakvom će se ‘stanju’ vratiti. Nadam se da ih to neće spriječiti da nastupe na njima legendarnoj utrci.

DTL:  Poruka čitateljima za kraj?

Damir: Priključi se i TI .. upoznaj nove vesele ljude i budi dio ovog pozitivnog đira 🙂