Povijest DTL-e i PTK-a – 2014. godina

Proljetni treking kup 2014. (ili kako je nastala Dalmatinska Trail Liga)

Legendarni sastanak na kojem su dogovorene zajedničke aktivnosti u trekingu na području Dalmacije dogodio se jedng hladnog ponedjeljka u Omišu u prostorijama PD Imber. Točnije 27. siječanja 2014.

Predstavnici PEU Gata, Udruge Jesenice i PD Imber dogovorili su projekt pod nazivom Proljetni treking kup. Proljetni treking kup 2014. je uključivao 3 treking utrke koje se održavaju na području Mosora, Poljičke planine i Omiške dinare.

Kalendar događanja je bio:

22.3. Imber Trek
12.4. Jesenice Treking
10.5. Mosor Grebening

U imenu natjecanja je uzet izraz kup, a ne liga iz poštivanja prema brandu Treking liga. Imali smo dilemu kup nazvati dalmatinski ili proljetni, pa smo izabrali ne sjeća se nitko više kako.

Imber trek se prvi put održao 2013. godine kao glavni trening devet članova sportske sekcije PD Imber pred nadoilazeću treking sezonu. Ove 2014. godine se otvorio javnosti i svijetu sa dvije discipline, kraća na Poljičkoj planini i drugu dužu na Omiškoj Dinari. Start i cilj su bili na Velikoj plaži u Omišu. Na utrci je ukupno nastupilo oko 250 natjecatelja. Pobjednici na velikoj stazi su bili: Nikolina Šustić i Duje Lekšić, a male: Martina Pezo i Milan Platiša.

Jesenice treking je te 2014. u svom četvrtom izdanju pripremio zanimljivost, start duže discipline organiziran je u Dugopolju, te je na taj način realizirana dugo sanjana Poljička tura. Anegdote još pamte Smojine staje kontrolnu točku gdje su se mnogi izgubili. Cilj je tradicionalno bio u Konobi Bajso u Jesenicama uz Vox Box muziku uživo. Na utrci je nastupilo oko 350 natjecatelja. Pobjednici su bili Nikolina Đivanović i Ante Pešić u Natjecateljskoj te Nela Ercegović i Andrija Škarica na Rekreativnoj kategoriji.

Za Mosor Grebening ova 2014. je bila vrlo značajna. Ultra staza je nakon dugo godina startala iz Klisa, te po prvi put završala u Gatima, centru drevne Poljičke kneževine. U Gatima je po prvi put bio start i cilj ostalih kategorija te cijeli program kakav nam je danas poznat. Organizatori su se potrudili da sudionicima posluže dovoljne količine Poljičkog soparnika i ovaj potez se pokazao kao puni pogodak. U osmom izdanju pobjedili su Ultra: Nikolina Đivanović i Ante Pešić, Light po dva pobjednika Tihana Galinec i Ivona Žitković te Lazar Badanjac i Milan Platiša, Jogging: Ana Aljinović i Neven Lelas.

Cilj PTK-a je bio promocija trekinga kao discipline na širem području Splitsko-dalmatinske županije. Ovako 4 godine kasnije možemo ustanoviti da je projekt tada definirani cilj u potpunosti ispunio.

Proljetni treking kup 2014. je bio i sastavni dio 3. Festivala planinarstva koje se održao u Omišu u organizaciji PD Imber pod pokroviteljstvom grada Omiša.

Ukupni pobjednici prvog Proljetnog treking kupa proglašeni su na ceremoniji dodjele u Gatima.

Poredak u ženskoj konkurenciji:

  1. Nikolina Đivanović
  2. Vedrana Jerić Miloš
  3. Tea Čalogović

Poredak u muškoj konkurenciji:

  1. Ante Pešić
  2. Vladimir Kekez
  3. Nenad Keč

E da, onaj legendarni sastanak onog ponedjeljka vodio je Dragomir Čović Bili uz prisutne Damir Ivanišević, Leo Lelas, Roko Pribičević, Duško Ivanišević i nekoliko članova sportske sekcije PD Imbera koji su nas ugostili na svom sastanku.

 

2015. godina >>