ProminaTrek – povijest

Planina Promina oduvijek je plijenila svojim položajem i raznovrsnošću sve outdoor entuzijaste i ljubitelje prirode. Kao takva privukla je pažnju sve više rastuće populacije koja se bavi trailom i biciklizmom. Ovo je priča o trčanju po Promini…

Organizator trail utrke “ProminaTrek” je Planinarsko društvo „Promina“. Prvu utrku smo organizirali 2013. g pod nazivom „Promina Trail“ da bi sadržajno obogatili obilježavanje 75. godišnjice društva. Bili smo vrlo zadovoljni odazivom od 25 natjecatelja, a još više ukupnim pozitivnim ozračjem kojeg je utrka proizvela. Slijedeće godine smo se okušali u organizaciji službene planinske utrke HUCIPT-a te smo na račun kvalitetne organizacije i zanimljive staze, kao i pohvalama iskusnih vrhunskih hrvatskih atletičara te reprezentativaca Hrvatske u planinskom trčanju, slijedeće dvije godine za HUCIPT organizirali 2015-te Ekipno prvenstvo Hrvatske u planinskom trčanje te 2016-te Pojedinačno prvenstvo Hrvatske u planinskom trčanju.

Pod današnjim nazivom „ProminaTrek“ utrka postoji od 2015-te od kad su se rezultati bodovali za Proljetni Treking Kup u sklopu kojeg su te godine bile četiri utrke (ImberTrek, MosorGrebbening, JeseniceTrek i mi) a 2016-te pet utrka (+MarjanTrail). U kup smo dogovorno pristupili na poticaj prijatelja iz PD Imber iz Omiša te njihovog tada tajnika gospodina Miomira Fistanića. Od 2017-te odnosno trećeg ProminaTrek-a smo u istom društvu ali pod novim nazivom jer je PTK evoluirao u Dalmatinsku Trail Ligu – DTL.

Stazama s dosta uspona, trkački i tehnički zahtjevnih dionica etablirali smo se kao jedna od „težih“ utrka lige ali i kao utrka s „dušom“. Naša utrka je u sve tri staze klasična trail varijanta planinske utrke iako se zove ProminaTREK, potpuno označena zastavicama i putokazima po ITRA regulativi (nismo članovi). Ime nećemo (zasad) mijenjati jer je već popularno i prepoznatljivo među natjecateljima i široj javnosti.

Start utrke je na Glavnom gradskom trgu Poljana u centru Drniša dok je cilj u Planinarskom domu na Promini na 855mnv. Utrka se sastoji od tri staze različitih dužina nazvanih po pitkim izvorima na Promini: Malom i Velikom Točku te Špilji Liluši. Utrka se odvija najljepšim djelovima planine Promine te pruža idiličan trail doživljaj radi prekrasnih vizura sa svih strana Promine koju zbog raznolikosti terena i podloga zovemo „planinom s tisuću lica“. Veliki uspjeh ovakvog projekta za grad Drniš i okolicu je da sve više lokalnog stanovništva prepoznaje ovakav način razonode te sudjeluje na utrci ProminaTrek i ostalim utrkama Dalmatinske Trail Lige.

Uspješnu organizaciju i odvijanje utrke omogućili su nam naši dragi mnogobrojni volonteri i donatori kojima i ovdje zahvaljujemo te svojim marljivim radom i nesebičnim angažmanom svi članovi PD Promina na čelu s predsjednikom Tomislavom Jerkovićem i tajnicom Darijom Kulušić. Dva člana koja predstavljaju društvo u Dalmatinskoj Trail Ligi i koja utrci doprinose cjelogodišnjim angažmanom su Nikola Perlić (direktor utrke) i Božo Strunje (tehnički direktor utrke).

[custom_gallery source=”media: 2823,2822″ limit=”100″ link=”lightbox” width=”330″ height=”220″ title=”never”]