Povijest Marjan Trail i Vela Strka

 

2016. godine, Proljetni Treking Kup biva pojačan za novu utrku u svom kalendaru – Marjan Trail! Utrka je održana kao prvo kolo Proljetnog Treking Kupa te godine (skupa sa ImberTrekom, Jesenice Trekingom, ProminaTrekom i Mosor Grebbeningom) u organizaciji “Trail i Treking kluba Strka”. Utrka je imala dvije dužinske kategorije (10 i 20km),  a prvi pobjednici su bili Marin Koceić i Tamara Markotić (20km) te Srđan Oršulić i Katarina Kokan (10km). Start i cilj bio je sa Splitske Rive, a natjecatelji su mogli uživati u ljepotama Marjana i južnih njegovih plaža.

2017. godine, Proljetni Treking Kup mijenja svoje ime u Dalmatinsku Trail Ligu, koja sada sačinjava 9 utrka, a Marjan Trail opet biva početna utrka lige! U dvije dužinske kategorije opet je slavio Marin Koceić (18km) kod muškaraca, dok je kod žena ovog puta slavila Nikolina Šustić. Na 9 km slavio je Toni Elezović i Petra Koceić. I ovog puta su natjecatelji uživali u čarima “single tracka traila” po Marjanu, a start i cilj je također bio sa Splitske Rive!

U toj 2017. godini i posljednja utrka lige “Vela Strka” održana je pod organizacijom TTK Strke, a trčalo se u Vela Luci i otoku Korčuli. To je već bilo treće izdanje te utrke, a od 2017. je uvrštena i u DTL-u. Na zadnjoj utrci slavio je Marin Koceić i Eva Tušar Suhadolc (21km), dok je na kraćoj (11km) slavio je Hrvoje Žuvela i Jadranka Žilić.

I u 2018. godini, obe utrke pod organizacijom TTK Strke su uvrštene u kalendar DTL-e, s tim da Marjan Trail ovog puta neće biti prva utrka u kalendaru, već šesta, i te će biti noćna utrka!

Predsjednik kluba Marko Herman bio je jedan od inicijatora za osnivanje ovog kluba 2015. godine, a klub je dosad  organizirao dosta trail utrka diljem Dalmacije (mini trail lige, Biokovo Vertikala, Marjan Trail, Vela Strka, Strka za malo srce), ali su pomogli i pri raznim drugim većim trkačkim događanjima na ovom području (Splitski Polumarton, Dalmacija Ultra Trail).